Régi inverterekhez energiatároló

Az Üvegházhatású gázok csökkentése érdekében technológiai korszerűsítésére, energiatermelés és tárolás, épületek hatékonyságának növelésére irányuló támogatás (MFE-28-EHÁZ-2024)

A Mentsük meg a Földet együtt Alapítvány 2023-ban azzal a céllal jött létre, hogy segítse azokat a magánszemélyeket akik már csökkentették ökológiai lábnyomukat, de hatékonyabb működésük érdekében energiatárolót is telepítenek.

Keretösszeg:

1.500.000.000, - Ft, azaz egymilliárd-ötszázmillió forint.

Pályázók száma: 6000 fő

A támogatási intenzitás: 100 %

A támogatás összege és formája:

A Felhívás keretében nyújtott, energiatároló támogatás (a továbbiakban: támogatás) formája: nem visszatérítendő támogatás.

A támogatás mértéke bruttó 250.000,- Ft (azaz kettőszáz-ötvenezer forint).

A támogatás folyósításának időtartama: 2024. január 1.- 2024. december 31.

A támogatási kérelem benyújtására 2024. augusztus 31-ig van lehetőség.

A támogatásokat a Mentsük meg a Földet Alapítvány hírdeti meg.

A pályázati kiírás itt, kötelezettségvállalási nyilatkozat itt, a támogatásra vonatkozó adatkezelési tájékoztató itt.

A Mentsük meg a Földet együtt Alapítvány, azoknak a magán embereknek és cégeknek szeretne segíteni, akiknek régi, nem hybrid inverterrel szerelt, szaldó elszámolásos napelemes rendszerük van. Amennyiben kicserélik a régi inverterüket hybrid inverterre, kiesnek a szaldó elszámolásból. Alapítványunk támogatja azokat a megoldásokat amivel a régi inverterekhez is lehessen energiatárolót csatlakoztatni. Így fel tudnak készülni a bruttó elszámolásra és arra az eshetőségre ha mégis megváltozik a jelenlegi szabályozás a 10 éves szaldó elszámolásról (pl. törlik). Ne feledkezzünk meg az áram szünetekről amikor egy energiatárolóval szerelt napelem rendszer azonnal tudja biztosítani több órán át a ház energia mennyiségét. A gázkazán vízforgatószivattyúja, az elektromos kapuk, garázskapuk, mélyhűtő, hőszivattyúk mind, mind árammal működnek és működni is fognak ha energiatárolót használ. Nappal feltöltődik az energiatároló és éjszaka nem kell vételezni az áramot az energiaszolgáltatótól, az energiatároló akkumulátor fedezi a ház teljes energiaszükségletét. A későbbiekben a szélgenerátorok telepítését is támogatni fogjuk.


Az alábbi weboldalakon található ilyen termék:

10 évig marad a szaldó elszámolás

Több mint 200.000.- háztartás rendelkezik szaldó elszámolásos napelem rendszerrel.. 

  • a korábban telepített rendszereknél a legutóbbi bővítés dátumától kell számítani a 10 évet,
  • akik még az idei igénybejelentési határidőt teljesítve legkésőbb 2023 végén telepítik a napelemüket, azok a tízéves határidő alapján legkésőbb 2033 végéig élvezhetik a szaldóelszámolást,
  • akik 2014 előtt telepítették a napelemes rendszerüket, és azóta nem bővítettek, azoknak a 2024-es elszámolást követően változik az elszámolási rendszerük.

A szaldós elszámolás helyébe lépő, korábban bruttó elszámolásként emlegetett rendszer pontos részletei és az alkalmazandó díjak egyelőre nem ismeretesek, de úgy tűnik a jogszabály szövege alapján, hogy

A RENDSZERHASZNÁLATI DÍJAT A RENDSZERBE VISSZATÁPLÁLT ÁRAM UTÁN IS MEG KELL MAJD FIZETNI.

Ezzel kapcsolatban egy 6:00–17:00 óra közötti nappali időszakot, egy 17:00–22:00 óra közötti csúcsidőszakot és egy 22:00–6:00 óra közötti völgyidőszakot irányoz elő a jogszabály.


Legyél te az első, aki értesül az újdonságokról!