Mentsük meg a Földet Alapítvány
Mentsük meg a Földet Alapítvány
Mentsük meg a Földet a gyermekeinknek!
Mentsük meg a Földet a gyermekeinknek!

Rólunk

A Mentsük meg a Földet együtt Alapítvány egy önkéntes alapítvány, melynek célja a fenntartható és környezetbarát életmód népszerűsítése, valamint az ökológia- és klímavészhelyzet kezelésében való aktív részvétel.

 • Fenntarthatósági tanácsadás: szakértőink segítenek az üzleti vállalkozásoknak és közösségeknek a fenntarthatóbb életmód és üzleti gyakorlatok kialakításában, hogy csökkentsék ökológiai lábnyomukat.
 • Faültetési program 
 • Napelem rendszer telepítési támogatás
 • Energiatárolók alkalmazásának támogatása
 • Hőszivattyú telepítési támogatás

 A Mentsük meg a Földet együtt Alapítvány története egy  lelkes csapattal kezdődött, akik mindannyian a környezetvédelem fontosságát érezték.

 • 2023: Az alapítók, elhatározzák, hogy egy olyan alapítványt hoznak létre, amelynek célja a környezetvédelem és a klímaváltozás elleni küzdelem.
 • 2023: Az alapítvány szervezésében megvalósul az első nagyszabású napelem rendszer támogatás

Célunk az ökológia- és klímavészhelyzetre való figyelmeztetés

és a megfelelő lépések megtétele az üvegházhatású gázok csökkenéséért.

A terv az 5 szektorban

 • Energiaszektor
 • Ipar
 • Épületek
 • Közlekedés
 • Földhasználat

1, Energiaszektor: Az energiaellátás közvetlenül a világ üvegházgáz kibocsátásának 34%-áért felel. Önmagában a nap és szélenergia és az energiatárolók elterjesztése a következő évtizedben ezt képes a felére csökkenteni.

2, Ipar: Az ipar az emberiség üvegházhatású gáz kibocsátásának 22%-áért felel. Az ipari üvegházgáz kibocsátás jelentős részét az ipar által használt alapanyagok előállítása okozza (pl. acél, cement, alumínium, vegyszerek, műanyag.) Az újra hasznosítással és hatékonyabb anyagfelhasználással 10 év alatt mintegy 25%-kal lehetne csökkenteni az ipari üvegházhatású-gáz kibocsátás szintjét.

3, Épületek: Az épületek utólagos felszerelése: A legígéretesebb megoldások a szektor semlegesítésre a LED világítás, a hőszigetelés, és az energiahatékony légcserélés, fűtés.

Kis-szénintenzitású hűtés és fűtés: a hőszivattyúk, a napelemek, a hőtárolási technológiák használata kiemelten fontos az épületek szénmentesítésében.

Csökkentett energiafelhasználás: a digitális technológia által lehetővé tett okos házak és irodák képesek adaptívan igazodni a felhasználók és az elektromos hálózat igényeihez, elejét véve a felesleges energiafelhasználásnak. Az utólagos felszerelés (retrofit) jelenlegi tempójának megduplázása önmagában egy évtized alatt mintegy 20%-kal képes csökkenteni az épületek globális kibocsátását.

4, Közlekedés: A tömegközlekedés, a gyalogos és biciklis közlekedés az elektromos autók terjedése a mobilitási szolgáltatásokkal kiegészülve 2030-ig csaknem 25%-kal képesek csökkenteni a szektor kibocsátását.

5, Földhasználat: A földhasználat a teljes emberi szén-dioxid kibocsátás 23%-áért felel: ide tartozik a mezőgazdaság, az erdőgazdálkodás és minden egyéb emberi célú földhasználat. Az összes földhasználati megoldás közül az újra erdősítés a legfontosabb és leghatékonyabb módja az emberi üvegházgáz kibocsátás megkötésének.

Alapítványunk mind az 5 szektorban hatékonyan tud segíteni a lakosságnak és a cégeknek az ökológiai lábnyomuk csökkentésében.

Összegzés

Az Exponenciális Útiterv megmutatja, hogy van globális tervünk a klímakatasztrófa elkerülésére, és hogy léteznek azok a konkrét megoldások, amelyekkel az 1,5 Celsiusos Föld elérhető.

Ehhez 2030-ig 50%-kel csökkenteni globális kibocsátásunkat, amely az alábbi megoldások megvalósításával elérhető:

 • Fokozott ütemben szénmentesíteni kell a villamosenergiatermelést nap és szélerőművek segítségével.
 • Újrahasznosítással és a termelési hatékonyság növelésével csökkenteni kell az ipar üvegházhatású-gáz kibocsátását.
 • Az épületek energiahatékonyságát növelni kell, az utólagos szigetelés, a magasabb kihasználtság és a digitális technológia megoldásaival.
 • Növelni kell a gyalogos és biciklis közlekedés, valamint a tömegközlekedés szerepét, és segíteni kell az elektromos tömegközlekedési és teher járművek elterjedését.
 • Az erdők megvédése, az újraerdősítés, az alacsony ökolábnyomú étkezés és a fenntartható mezőgazdaság együttesen képes arra, hogy számottevő csökkenést érjen el a földhasználathoz köthető kibocsátásokban.